Detektyw na styku kultur. Hybrydowe dziedzictwo Ibne Safiego - Ciemniewski, Marcin (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2024)
Twórczość Ibne Safiego jest przykładem kulturowej hybrydy, która wykracza poza tradycyjne granice fikcji detektywistycznej. Dorobek pisarski autora nie tylko stanowi kanon pakistańskiej oraz indyjskiej prozy rozrywkowej, lecz także ukazuje, w jaki sposób literatura może funkcjonować jako pomost między różnymi, często odległymi tradycjami kulturowymi, tworząc nowe formy wyrazu. Z jednej strony powieści te są silnie zakorzenione w zachodnich strukturach gatunkowych, z drugiej natomiast – nasycone lokalnymi elementami narracyjnymi, które odbiegają od konwencji powszechnie kojarzonej z klasyczną powieścią kryminalną na Zachodzie. Celem artykułu jest analiza prozy Ibne Safiego koncentrująca się na stworzonej przez niego postaci detektywa Faridiego, głównego bohatera cyklu „Świat detektywów”. Szczególną uwagę poświęcono sposobom, do jakich ucieka się autor, by dekonstruować zachodnie wzorce narracyjne, wprowadzając do swoich powieści inną stylistykę i lokalne tropy kulturowe.