Strażnicy pamięci. Rozważania o archiwach Holokaustu na przykładzie International Tracing Service - Kuchta, Anna (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2024)
Prezentowany artykuł przedstawia funkcjonowanie International Tracing Service (Międzynarodowej Służby Poszukiwań, od 2019 r. pod nazwą The Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution), największego na świecie archiwum dokumentów dotyczących ofiar i ocalałych z Holokaustu. Działalność tej instytucji jest analizowana w kontekście indywidualnej i zbiorowej pamięci Zagłady. Autorka sięga do koncepcji zaproponowanych m.in. przez Jana Grossa, Marianne Hirsch i Dana Stone’a, aby ukazać znaczenie International Tracing Service dla kształtowania europejskiej pamięci Shoah.