Moralna czystość kobiet jako wyznacznik relacji płci w przestrzeni nubijskich wsi - Malińska, Małgorzata (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2025)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie społecznej organizacji przestrzeni nubijskich wsi. Obowiązuje tu rozdzielenie przestrzeni na żeńską i męską. Kobietom przypisana jest przestrzeń prywatna, a mężczyznom publiczna. Podział przestrzeni i relacje kobiet i mężczyzn w jej obszarach regulują normy skromności, wyznaczone przez religię i tradycję.