Śląsk Cieszyński i inne pogranicza w badaniach nad tożsamością etniczną, narodową i reginonalną - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 1997)
Spis rzeczy Wstęp (Irena Bukowska-Floreńska, Halina Rusek) 7 TOŻSAMOŚĆ ETNICZNA MIESZKANCÓW ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO Tadeusz Siwek: Specyfika tożsamości etnicznej na Zaolziu 11 Urszula Kaczmarek: Tożsamość regionalna mieszkańców Zaolzia 16 Halina Rusek, Lesław Werpachowski: Wymiary tożsamości regionalnej młodzieży pogranicza polsko-czeskiego 28 Grażyna Prawelska-Skrzypek, Bolesław Domański: Zróżnicowanie przestrzenne postrzegania własnego regionu przez mieszkańców Śląska Cieszyńskiego 42 Irena Bogacz: Język jako czynnik zachowania tożsamości etnicznej (na przykładzie najmłodszej generacji Polaków na Zaolziu) 53 Janusz Spyra: Między Europą a zaściankiem. Żydzi na Śląsku Cieszyńskim na przestrzeni wieków 58 Barbara Żebrokowa: Gospodarcze podłoże tożsamości kulturowej Śląska Cieszyńskiego 77 Małgorzata Kiereś: Uwagi o zmianach kulturowych górali Śląska Cieszyńskiego. Wybrane zagadnienia z badań terenowych 89 IDENTYFIKACJA ETNICZNA NA POGRANICZACH I TERENACH TRANSGRANICZNYCH MATERIAŁY I IMPLIKACJE TEORETYCZNE Roman Matykowski: Śląsk Cieszyński a Podbeskidzie. Świadomość regionalna mieszkańców województwa bielskiego (spojrzenie geograficzne) 99 Andrzej Sadowski: Identyfikacja narodowa na pograniczu polsko-białoruskim 115 Iwona Kabzińska: Tożsamość kulturowa, tożsamość narodowa. „Kultura polska” w rozumieniu Polaków z Białorusi 128 Mirosław Sobecki: Poczucie tożsamości narodowej a świadomość kulturowa młodych Litwinów i Białorusinów, uczniów liceów ogólnokształcących 140 Ryszard Kantor: Między identyﬁkacją narodową a regionalną. Przypadek Polskiej Orawy 146 Irena Bukowska-Floreńska: Kultura tradycyjna a tożsamość kulturowa społeczności pogranicza 154 Anna Szyfer: Tożsamość kulturowa. Implikacje teoretyczne i metodologiczne 159 Jerzy Nikitorowicz: Tożsamość a akomodacja 168 Summary 176 Zusammenfassung 177