Béla I Benyn, Władysław I Święty i Władysław Herman: Uwagi na temat imiennictwa oraz genealogii Arpadów i Piastów - Madeja-Widórek, Karolina (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2025)
Artykuł poświęcony jest kwestiom związanym z imiennictwem oraz genealogią Arpadów, które istotne są dla ustaleń dotyczących Władysława Hermana: pochodzenia jego pierwszego imienia oraz daty urodzin. Wśród rozważanych zagadnień znajdują się m.in.: imię chrzestne wuja Hermana, Béli I, które miało brzmieć Wojciech/Adalbert, relacje rodzinne Arpadów na tle kreacji ich tradycji dynastycznej, imiona nadane synom przez Bélę: Géza/Magnus oraz Władysław, a także daty ich narodzin.