Církevní právo ve středověké olomoucké diecézi [Prawo kościelne w średniowiecznej diecezji ołomunieckiej] - Kraft, Pavel (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
W pracy „Prawo kościelne w diecezji ołomunieckiej” dr P. Kraft szczegółowo opisuje proces rozpowszechniania prawa kanonicznego na Morawach w tej diecezji. Autor wskazuje również na rolę i miejsce szkół oraz Uniwersytetu Praskiego w rozwoju wiedzy prawniczej, a wcześniej, przed utworzeniem biskupstwa praskiego, synodów diecezji mainzkiej.