Szafrańcowie, Koniecpolscy, Koziegłowscy, Chrząstowscy. Nieznane koligacje i ich wpływ na funkcjonowanie sceny politycznej w okresie panowania Władysława Jagiełły - Sperka, Jerzy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Jerzy Sperka w artykule „Szafrańcowie, Koniecpolscy, Koziegłowscy, Chrząstowscy. Nieznane koligacje i ich wpływ na funkcjonowanie sceny politycznej w okresie panowania Władysława Jagiełły” przedstawia niektóre relacje między rodzinami i rodami oraz ich rolę w życiu publicznym w Polsce za panowania Jagiellonów. Poprawiono również liczne szczegóły biograficzne dotyczące wielu szlachciców.