Ku Rzeczpospolitej wielu narodów i wyznań. Katolicy i prawosławni w późnośredniowiecznej Polsce - Strzelczyk, Jerzy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Jerzy Strzelczyk i jego opracowanie „Ku Rzeczpospolitej wielu narodów i wyznań. Katolicy i prawosławni w późnośredniowiecznej Polsce”. Autor przedstawia wiele wypowiedzi dotyczących stosunku do osób obcych pod względem etnicznym, językowym i religijnym w późnośredniowiecznej Polsce w przeciwieństwie do XII i XIII wieku, kiedy to negatywne stereotypy wobec obcych były powszechne wśród władców oraz elit świeckich i kościelnych. Autor przedstawia również zmiany w strukturach etnicznych i religijnych w Polsce jagiellońskiej. W artykule tym badacz może znaleźć źródła polskiej tolerancji z XVI i początku XVII wieku, której nie dorównywała cała ówczesna Europa.