Koligacje małżeńskie Dziersława i Jana Rytwiańskich herbu Jastrzębiec. Przyczynek do genealogii możnowładztwa małopolskiego w XV wieku - Czwojdrak, Bożena (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Bożena Czwojdrak w swojej pracy genealogicznej „Koligacje małżeńskie Dziersława i Jana Rytwiańskich herbu Jastrzębiec. Przyczynek do genealogii możnowładztwa małopolskiego w XV wieku” obala tezę dotyczącą małżeństwa Dziersława z Rytwian i Anny Teczyńskiej.