Divisio legitima. K stabilizaci „dílčích” království franské říše ve druhé polovině 6. století [Divisio legitima. O stabilności „częściowych” królestw imperium frankijskiego w drugiej połowie VI wieku] - Drška, Vaclav (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Publikację otwiera tekst Väclava Drśki (Praga), poświęcony wewnętrznej sytuacji politycznej państwa Franków od śmierci Chlodwiga do jej stabilizacji w drugiej połowie VI wieku.