Stát a vláda státu v pojetí kronikáře Kosmy [Państwo i rząd w koncepcji kronikarza Kosmasa] - Bláhová, Marie (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2002)
Maria Bláhová (Praga) omówiła sposób pojmowania instytucji państwa i szeroko rozumianej władzy państwowej przez kronikarza czeskiego Kosmasa.