Kariera Henryka (Heinka) z Głubczyc. Przyczynek do badań nad otoczeniem księcia opawsko‑raciborskiego Mikołaja II Przemyślidy - Halmer, Damian (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2012)
Sam tekst stanowi próbę rekonstrukcji biografii Henryka (Heinka, Hynka) z Głubczyc, mieszczanina, który był jednym z najbardziej zaufanych doradców w księstwie opawskim, a następnie w raciborskim za panowania Mikołaja Przemyślida II. Postać Henryka z Głubczyc jest niezwykle cenna dla poznania procesów kształtowania się otoczenia książęcego pierwszej dynastii Przemyślidów, zwłaszcza na dworze Mikołaja II. Pierwsze lata jego panowania charakteryzują się brakiem wykształconego otoczenia politycznego, a sam książę spędzał większość czasu z Janem Luksemburskim, towarzysząc mu w podróżach politycznych i wojskowych. Później jednak książę zaczął poświęcać więcej czasu sprawom wewnętrznym księstwa, a wokół niego zaczęli pojawiać się jako świadkowie przedstawiciele lokalnej szlachty i mieszczaństwa. Wśród świadków dokumentów najczęściej znajdowali się rycerz Henryk Hoberk i jego imiennik, mieszczanin z Głubczyc. Po połączeniu księstw opawskiego i raciborskiego, ten drugi zdecydowanie zajmował pierwsze miejsce, jako jedyny mieszczanin wymieniony w testamencie jako pierwszy. O jego szczególnej roli świadczy fakt, że książę nazywał go consiliari. W samym tekście, oprócz przedstawienia osoby Henryka i dziedzictwa, jakie po sobie pozostawił, wiele uwagi poświęcono opisowi posiadanych przez niego dóbr i fundacji prywatnych. Podkreślono również związki z Franciszkiem z Pragi, protonotariuszem, oraz Janem z Głubczyc, który mógł być protegowanym lub krewnym Henryka.