Konflikt księcia z możnymi czy zdrada podkanclerza? Jeszcze raz o liście świadków na dokumencie księcia Bolesława Wstydliwego dla biskupa krakowskiego Prandoty z 1253 roku - Supernak, Karolina (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2013)
Celem artykułu jest zbadanie wiarygodności jednego z dokumentów, którego autorstwo przypisuje się Bolesławowi Wstydliwemu. Badanie samego dokumentu stało się pretekstem do sformułowania teorii na temat konfliktu w kręgach elity politycznej Małopolski w latach 50. XIII wieku. Obsada urzędów w liście świadków wydawała się w niemal wszystkich przypadkach niewłaściwa. Pomimo że dyplom zaczął w pewnym momencie odgrywać znaczącą rolę, jego wiarygodność nie była komentowana przez badaczy, ale badanie uznawano za realne, nie wdając się w szczegóły. Jedynie niektórzy historycy traktowali dokument jako podejrzany. Pochodzenie omawianego konfliktu w teoriach kolejnych historyków było skrajnie różne: jedni badacze dostrzegali odbicie rywalizacji kasztelana z wojewodą krakowskim o pierwszeństwo w hierarchii w osobliwej formie badania, dla innych niezwykła lista świadków miała świadczyć o pluralizmie Małopolan wobec tzw. wojny o spuściznę po Babenbergach. Szczegółowe badanie składników dyspozycji oraz bliższe poznanie osób obecnych zarówno na egzaminie, jak i w pozostałej części dyplomu, rzuciło zupełnie inne światło na wiarygodność dokumentu, a tym samym na obraz wewnętrznej polityki Małopolski w połowie XIII wieku.