Leon rex ruthenorum на сторінках Anonymi Leobiensis Chronicon [Leon rex ruthenorum na kartach kroniki Anonymi Leobiensis Chronicon] - Паршин, Ілля (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2013)
Niniejszy artykuł poświęcony jest wzmiankom o halickim księciu Lwie, jakie zostały zawarte w kronice Anonymi Leobiensis Chronicon. Autor tej kroniki jest nieznany, ale jego świadectwo jest całkowicie wiarygodne z uwagi na fakt, że współtworzył tę księgę ze sławnym średniowiecznym autorem — ojcem Johannesem Victoriensis. Dalsza debata naukowa, opierająca się na nowych źródłach, rzuci więcej światła na te istotne sprawy, a dokładna analiza da szansę zidentyfikowania pierwszego z kronikarzy, który wymienił imię halickiego księcia Lwa Daniłowicza wśród uczestników wielkiej bitwy między królem Czech a założycielem dynastii Habsburgów.