Kilka uwag o prozopografii i związkach rodzinnych najbliższych krewnych arcybiskupów gnieźnieńskich Mikołaja Trąby i Wojciecha Jastrzębca - Szybkowski, Sobiesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2013)
Poniższy tekst przedstawia uzupełnienia do prozy i relacji rodzinnych najbliższych krewnych Mikołaja Trąby i Wojciecha Jastrzębca, dwóch bliskich współpracowników króla Władysława Jagiełły, a zarazem arcybiskupów gnieźnieńskich, którzy kolejno obejmowali urząd. W przypadku jednego z braci, tego ostatniego, a mianowicie Jastrzębca, szambelana łęczyckiego, wskazano, że żył on jeszcze 25 listopada 1410 roku. Przedstawiono również bliższą chronologię porzucenia kapłaństwa przez jednego z jego bratanków, Marcina z Borysławic i Rytwian, który zrezygnowawszy z kariery kapłańskiej, wziął udział w wielkiej bitwie z Krzyżakami (1409–1411) i został pasowany na rycerza po bitwie pod Grunwaldem. Szerzej omawiano interesujący kontekst małżeństwa siostrzenicy omawianego hierarchy, Anny (córki szambelana Mikołaja) z Janem z Lichenia, bratankiem Andrzeja Łaskarzyca z Gosławic, biskupa poznańskiego. Udowodniono również, że małżeństwo podkomorzego Mikołaja z Małgorzatą z Borysławic nie tylko doprowadziło do znacznego powiększenia podstawy majątkowej rodu Jastrzębców o klucz borysławicki do ziemi łęczyckiej i dwóch wsi w powiecie kaliskim w Wielkopolsce, ale także powiązało nową rodzinę z Łubnic i Beszowej poprzez małżeństwo ze znakomitą linią rodu Ogon, z której wywodzili się m.in. Kościeleccy, Umieńscy, Lubińscy‑Chodeccy i Działyńscy w Szerokiej Wielkopolski. Nieznane dotąd źródło pozwoliło również zwrócić uwagę na bliskie pokrewieństwo Mikołaja Trąby z rodziną urzędniczą wywodzącą się z Dobrzynia i Kujaw Brzeskich (rodziną Tłuchowskich‑Baruchowskich należącą do szlacheckiego herbu Cholewa). Pozwalało to przyjąć założenie, że choć Trąba był nieślubnym synem, jego matka bez wątpienia pochodziła z rodziny szlacheckiej (być może nawet urzędniczej), znaczącej w skali regionalnej. Podobnie jak jego biologiczny ojciec, prałat w kapitule sandomierskiej.