O kręgu rodzinnym podkanclerzego Królestwa Grzegorza Lubrańskiego - Szybkowski, Sobiesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2009)
W artykule przedstawiono uzupełnienia genealogiczne dotyczące kręgu rodzinnego Grzegorza Lubrańskiego, ważnej postaci politycznej drugiej połowy XV wieku i podkanclerza koronnego w latach 1484–1497. Wstępne badania w źródłach archiwalnych oraz nowa interpretacja materiałów drukowanych pozwalają na uzupełnienie i poprawienie obrazu dotychczas przedstawianego w literaturze przedmiotu. Badacze pominęli fakt, że jego matka, Anna z Boniewa, pochodziła z ważnego kujawskiego rodu Clark: jeden z jego braci, Mikołaj, był mistrzem polowań w Brześciu, a drugi, Stanisław, był najpierw senesalem Brześcia, a później kasztelanem w Kowalu. Krąg rodzinny kanclerza powinien zostać uzupełniony o dwie dotychczas nieznane siostrzenice: córkę Lamberta Lubrańskiego, której imię nie jest znane (żona Jana z Pniewa) oraz Zofię, córkę Wacława Lubrańskiego (żona Mikołaja z Krzewa, a po jego śmierci Jana z Jurkowa). Wobec już znanych informacji podanych przez siostrzeńca Grzegorza, Bernarda Lubrańskiego (zm. 1506/1507), należy uznać, że synem Łazarza był Bernard Lubrański, a nie Wacław Lubrański. Wacław miał syna Feliksa z Kalnego Radecz, który był podstolim brzeskim od 1501 roku. Do dalekich krewnych kanclerza należała Anna Lubrańska, żona Górskiego z Chebda, córka Jana z Wielkiego Lubrańca i wnuczka sędziego brzeskiego Andrzeja Lubrańskiego. Z Grzegorzem Lubrańskim spokrewnieni byli również Marcin Borzymowski, sędzia w Brześciu i prokurator Krakowa, oraz jego brat Mikołaj, chorąży brzeski. Ich matka była prawdopodobnie siostrą wicekanclerza, której imienia nie znano.