«Баварський Географ»: cпроба локалізації слов’янських князівств у IX столітті [„Geograf bawarski”: próba zlokalizowania księstwa słowiańskiego w IX wieku] - Woytowycz, Leontiy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2010)
Artykuł na podstawie „Geografa bawarskiego” — źródło z IX wieku — podsumowuje próbę zlokalizowania plemion słowiańskich. Opisane zostały tu, zgodnie z tezą J. Herrmanna, międzynarodowe szlaki plemion oraz nowe wersje etnicznej klasyfikacji.