Na pograniczu domu ojca, narzeczonego i męża. O problemie opuszczenia Wielkopolski przez Ryksę, córkę króla Przemysła II - Śliwiński, Błażej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2011)
Historia Ryksy, jedynego dziecka polskiego króla Przemysła II, od lat przyciąga uwagę historyków. Jednakże niektóre momenty z jej niezwykle interesującego życia sprawiają trudności interpretacyjne. Autor przedstawia życie i działalność księżniczki z Wielkopolski, próbując odpowiedzieć na szereg pytań dotyczących jej małżeństwa z Wacławem II Czeskim i jego przyjęcia polskiej korony, a także jej życia jako Elżbiety w Czechach (gdzie jest znana pod tym właśnie imieniem). Wprowadzono hipotezy i fakty dotyczące jej wcześniejszych planów małżeńskich i kolejnych związków po przedwczesnej śmierci Wacława II (zm. 1305).