Elity chłopskie w Polsce w XV—XVI wieku (Rodziny Bąków‑Tomczyków i Zegadłów w podlubelskiej wsi Konopnica) - Kołacz‑Chmiel, Małgorzata (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2011)
Artykuł przedstawia funkcjonowanie elity wiejskiej w Konopnicy, wsi położonej na obszarze dużego ośrodka miejskiego, jakim jest Lublin, na przykładzie dwóch rodzin chłopskich. Tamtejsza grupa społeczna, podobnie jak w innych osadach, składała się z ludzi charakteryzujących się dobrym statusem materialnym, nieposzlakowaną opinią i dużym szacunkiem wśród pozostałych mieszkańców. Dowodem były liczne przykłady pozycji przedstawicieli w samorządzie wiejskim oraz nominacji na poręczycieli w sporach sąsiedzkich i opiekunów osieroconych dzieci. W przypadku podmiejskiej wsi sąsiedztwo miasta dawało jednak możliwości uzyskania wysokich dochodów, wyższych niż w innych osadach, co było warunkiem przynależności do elity. Nietypowe były też źródła bogactwa, które w przypadku elit chłopskich było najczęściej efektem dochodów z odpowiednio dużego areału gruntów rolnych i ewentualnie usług rzemieślniczych. W przypadku Konopnicy nacisk położono raczej na wykorzystanie możliwości wzbogacenia się poprzez bliskie sąsiedztwo rynku zbytu dla produktów pochodzących z własnego gospodarstwa.