Z badań nad elitami małomiasteczkowymi w Polsce XV—XVI wieku (Rajcy i ławnicy miasta Kamionki w ziemi lubelskiej) - Kordas, Maciej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2011)
Artykuł jest próbą ukazania elit małych miast z punktu widzenia mikrohistorii. Autor zgłębił omawiany temat za pomocą metod statystycznych (które mocno uwypukliły większość zagadnień związanych z rotacją osób w ramach władz miejskich), ale także udało mu się przedstawić "żywe" postacie (co miało wskazać czynniki przyspieszające rozwój kariery zawodowej, takie jak koneksje, zamożność, zaradność, zwłaszcza predyspozycje itp.). Dla jasności narracji stworzono pewien symboliczny i znacznie uproszczony model tej społeczności miejskiej aktywnie uczestniczącej w życiu miasta (krąg osób związanych z właścicielem miasta, krąg najznamienitszych rodów, krąg przedmieszczan). Wiele uwagi poświęcono procesowi przenikania chłopów do społeczności miejskiej oraz stałej reprezentacji chłopów zamieszkujących przedmieścia Kamionki w gremium radnych miejskich. Zwrócono uwagę na problem migracji ludności miejskiej "z" i "do" innych miejscowości. Na podstawie kilku przykładów ukazano różnorodność kontaktów między mieszczanami z Kamionki a innymi ośrodkami (powiązania rodzinne, gospodarcze itp.). W konkluzji autor stwierdza, że cechą charakterystyczną elit prowincjonalnych była duża rotacja kadrowa we władzach, duża mobilność najbardziej wpływowych mieszczan oraz ich relatywnie dobra pozycja materialna.