Trzech proboszczów w jednej parafii. Studium o duchowieństwie w średniowiecznym Chrzanowie - Lisowicz‑Żurek, Dorota (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Artykuł dotyczy dziejów duchowieństwa w małym średniowiecznym mieście. Historia parafii w Chrzanowie jest szczególnie interesująca ze względu na fakt, że prezbiterium było zarządzane przez trzy osoby. Autor podejmuje próbę znalezienia przyczyny takiego status quo, będącego w dużej mierze pozostałością po funkcjonującej tam wcześniej grupie kanonickiej. Opierając się na źródłach pierwotnych, w artykule przedstawiono przedstawicieli chrzanowskiego duchowieństwa, jednak niewiele wiadomo o ich pochodzeniu społecznym i terytorialnym. Autor stara się również zebrać fakty dotyczące czasu funkcjonowania parafii zarządzanej przez trzech proboszczów. Szczególnie interesujące kwestie dotyczą ich wspólnego mieszkania i podziału majątku między duchownych, a także ich zbiorowej odpowiedzialności za parafię. Ponadto autor zwraca uwagę na kwestie dotyczące czasu i przyczyn zakończenia praktyki posługi trzech proboszczów. Artykuł zawiera dwie tabele przedstawiające dane dotyczące proboszczów, wikariuszy pomocniczych, kleryków i prebendarzy w średniowiecznym Chrzanowie, których nazwiska zostały wymienione w źródłach.