Protekcja, pokrewieństwo, koleżeństwo i rywalizacja. Mechanizmy funkcjonowania elit politycznych w czternastowiecznej Polsce - Marzec, Andrzej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
W badaniach nad późnośredniowiecznymi elitami istotne jest wyodrębnienie mechanizmów kariery, czy to politycznej, czy kościelnej. W wielu badaniach ścieżka kariery danej osoby czy grupy wydaje się ważniejsza niż uchwycenie wątku wydarzeń i zjawisk, które tę karierę umożliwiły. Autor artykułu podejmuje próbę przedstawienia kilku przykładów źródłowych, które pokazują różnorodne przyczyny tych karier (np. polityczne, duchowe). Nie tylko pokrewieństwo, ale i koleżeństwo, wspólne zainteresowania i dążenie do wspólnych celów miały znaczący wpływ na ich realizację. Tak było w przypadku ludzi z dworu Kazimierza Wielkiego, którzy wykorzystali swoją misję dyplomatyczną do Awinionu, aby zapewnić sobie przywileje. Ofiarą zakulisowych konfliktów padł również wicekanclerz Jan z Buska. Na jego upadku kariery budowali Zawisza z Kurozwęk, Mikołaj z Kórnika i Jan z Czarnkowa. Nie tylko królewskie oko spoczywało na ludziach zdolnych do służby w jego otoczeniu i nie tylko możni promowali swoich młodszych krewnych. Wpływy, znajomości i sojusze miały wpływ na to, czyje kariery budowano i jak wielkie one były.