Andrzej Czarnysza († 1416) i jego autograf - Starzyński, Marcin (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
W poniższym artykule autor omawia postać i karierę Andrzeja Czarnyszy (zm. 1416), wójta Sądu Najwyższego Prawa Niemieckiego na Wawelu, blisko związanego z królem Władysławem Jagiełłą. Zanim Czarnysza przyjął prawo miejskie w Krakowie i został mianowany członkiem Rady Miejskiej (czyli najważniejszej instytucji samorządu miejskiego), piastował szereg odpowiedzialnych stanowisk, często jednocześnie, np. monopol państwowy: kopalnię soli w Wieliczce i mennicę królewską w Krakowie. Autor artykułu pokazuje również, w jaki sposób można było dołączyć do elity politycznej średniowiecznego Krakowa - mianowicie miasto rekrutowało prominentną osobę blisko związaną z dworem królewskim, która mogła dalej promować interesy społeczności miejskiej Krakowa w środowisku króla. Wreszcie uwagę zwraca odręczna notatka zawierająca opis krzyża Czarnyszy z relikwiami, czyli najstarszy autograf związany z krakowskim samorządem miejskim w średniowieczu.