Військовий потенціал посполитого рушення Сяноцької землі у другій половині XIV—XV ст. [Wojskowy potencjał pospolitego ruszenia ziemi sanockiej w okresie od drugiej połowy XIV wieku do XV stulecia] - Лисейко, Ярослав (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2014)
Na podstawie analizy przywilejów wystawianych na majętności w ziemi sanockiej zbadano wojskowy potencjał sanockiego pospolitego ruszenia w okresie od drugiej połowy XIV wieku do XV stulecia. W tym czasie pospolite ruszenie tworzyła szlachta i sołtysi. Wymagania dotyczące uczestnictwa szlachty i sołtysów z ziemi sanockiej w kampaniach wojennych były podobne. W połowie XV wieku ziemia sanocka mogła zmobilizować chorągiew konną w składzie 32,46% kopijników i 67,53% łuczników, liczebność takiego formowania mogła wynosić do 275 osób.