Od poganina do króla arcychrześcijańskiego. Wizerunek Władysława Jagiełły w Rocznikach Jana Długosza - Talarowski, Adam (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Artykuł porusza kwestię wizerunku Władysława Jagiełły, odmalowanego przez Jana Długosza w jego Rocznikach z perspektywy zmieniającej się pozycji religijnej władcy. Zagadnienie to nie doczekało się dotąd szerszego omówienia, a przyjęta przez Długosza forma literacka pozwalała mu na konstruowanie niemal odrębnych portretów Jagiełły, które wyłaniają się w tekście w zależności od kontekstu i okoliczności. We wstępnej części artykułu autor krótko omawia motywy i umiejętności Długosza w pisaniu o Jagiełle. W kolejnych partiach autor dowodzi, że Długosz w jednym miejscu pisał o przyszłym królu Polski jako o pogańskim władcy Litwy, którego należy poddać ostrej krytyce, by w innym miejscu określić go jako „apostoła Litwy” i wzorowego krzewiciela wiary chrześcijańskiej. Poza tym autora interesują przedstawienia Jagiełły na tle waśni polsko-krzyżackich jako pobożnego władcy. Ostatnia część artykułu poświęcona jest innym fragmentom Roczników, które dotykają różnych przejawów religijności Jagiełły, zwłaszcza relacji między królem a biskupami, w tym biskupem Zbigniewem Oleśnickim. Przeprowadzona analiza pokazuje, że Długosz wykorzystał kwestie pobożności Jagiełły jako użyteczną i łatwą do uformowania materię narracyjną, dostosowaną do zamierzonego celu.