Inskrypcje na pieczęciach. Treści, formy, funkcje. Red. Piotr Pokora, Marcin Hlebionek, Tomasz Kałuski. Poznań, Instytut Historii UAM, 2016, ss. 157 - Pietrzyk, Iwona (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Recenzowana publikacja „Inskrypcje na pieczęciach. Treści, formy, funkcje” pod redakcją Piotra Pokory, Marcina Hlebionka i Tomasza Kałuskiego stanowi istotny wkład w rozwój polskiej sfragistyki, ukazując różnorodne podejścia badawcze do legend napieczętnych. Książka jest owocem spotkania badaczy na Forum Sfragistycznym w Ciążeniu w 2013 roku. Zawiera dziesięć artykułów, z których cztery dotyczą napisów na pieczęciach królewskich i książęcych, kolejne analizują inskrypcje kościelne i miejskie, aż po nowożytne przykłady oraz problematykę dywizorów i brachygrafii. W poszczególnych tekstach autorzy podejmują zagadnienia związane z genezą formuł pieczętnych, ich funkcją symboliczną, a także analizują ewolucję pisma używanego w inskrypcjach oraz sposoby oznaczania skrótów. Szczególną wartością książki jest inwentarz pieczęci archiprezbiteratu świebodzińskiego autorstwa Tomasza Kałuskiego, który dzięki znakomitym ilustracjom ułatwia śledzenie wniosków. Mimo wysokiego poziomu opracowania, recenzentka zauważa, że temat pisma i dywizorów nie został zgłębiony w pełni, a autorzy często ograniczają się do ogólników zamiast głębszej analizy form literniczych czy logiki stosowania znaków dzielących i skrótów. Mimo tych niedociągnięć praca zasługuje na uznanie jako inspiracja do dalszych badań i dyskusji nad formą, treścią oraz funkcjami inskrypcji pieczętnych w kontekście społecznym i symbolicznym. Książka realizuje założony przez redaktorów cel — poszerza wiedzę o inskrypcjach napieczętnych i stymuluje nowe kierunki badań w polskiej sfragistyce.