Marcin A. Klemenski: Albert książę strzelecki (ok. 1300—1370/71). Kraków, Avalon, 2017, ss. 140 - Woźny, Maciej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2017)
Recenzowana publikacja autorstwa Marcina A. Klemenskiego stanowi pierwszą próbę pełnej biografii Alberta, księcia strzeleckiego z dynastii Piastów górnośląskich, który panował w pierwszej połowie XIV wieku. Praca, będąca rozszerzoną wersją pracy licencjackiej, składa się z czterech rozdziałów, omawiających kolejno genealogię, politykę zagraniczną, politykę wewnętrzną oraz najbliższe otoczenie księcia. Autor rzetelnie wykorzystał dostępne źródła, w tym dokumenty z Archiwum Państwowego we Wrocławiu oraz Nekrolog klasztoru w Jemielnicy, jednak recenzent wskazuje na kilka braków w doborze literatury oraz nieścisłości interpretacyjne. Książę Albert, choć nie zasłynął wielkimi sukcesami w polityce zagranicznej, aktywnie uczestniczył w sporach dziedzicznych na Śląsku, a jego długie panowanie przypadało na czas istotnych przemian administracyjnych. Klemenski podejmuje próbę odtworzenia granic księstwa strzeleckiego, analizuje relacje Alberta z Polską, Czechami i Węgrami, a także omawia strukturę urzędniczą i kancelarię książęcą. Mimo niedociągnięć, takich jak błędna interpretacja dokumentów czy pominięcie niektórych artykułów, publikacja jest cennym wkładem w badania nad średniowieczną historią Śląska i stanowi punkt wyjścia do dalszych pogłębionych studiów nad mało znanymi Piastami górnośląskimi. Recenzent podkreśla znaczenie krytycznego podejścia do edytowanych źródeł i potrzebę uzupełnienia analizy o dodatkowe konteksty heraldyczne i genealogiczne.