Zagadnienie struktury etnicznej i politycznej południowego Połabia w końcu VI—pierwszej ćwierci X wieku - Waceba, Rostysław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Artykuł przedstawia wyniki badań nad strukturą etnopolityczną Połabia Południowego pod koniec VI - w pierwszej trzeciej X wieku oraz nad procesami związanymi z jej kształtowaniem. W tym kontekście autor wyjaśnia historiografię tego zagadnienia, bada migrację Słowian do Połabia Południowego, określa główne podziały etniczne i polityczne regionu w tym okresie, bada wewnętrzną organizację jednostek politycznych. Na podstawie analizy i porównania wyników badań archeologicznych i lingwistycznych ze źródłami pisanymi zaproponowano nowe rozwiązania niektórych aspektów problemu badawczego.