Víkingarvísur czy Konungavísur? O potencjalnej roli wikińskich enkomionów skaldycznych - Morawiec, Jakub (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Wiersze skaldów sławiące wikińskie dokonania ich bohaterów od dawna zwracały uwagę badaczy, szczególnie tych, którzy podejmowali studia nad aktywnością Skandynawów w rejonie Wysp Brytyjskich na przełomie X i XI wieku. Poematy takie jak Óláfsdrápa Hallfreda Óttarssona, Víkingarvísur Sigvata Þórðarsona czy też Hǫfuðlausn Óttara svarti postrzegano też jako świadectwa określonej pamięci o wikińskiej przeszłości, wykorzystywanej przez tych poetów w zabiegach o uznanie ich twórczości jako kluczowej w kreowaniu ideologii władzy. Prezentowany artykuł proponuje trochę inne spojrzenie na wiersze sławiące wikińskie dokonania skandynawskich władców. Autor stara się w nim wykazać, że przywołane poematy służyły nie tylko upamiętnieniu wojennych dokonań ich bohaterów, ale nade wszystko podkreśleniu ich władczych przymiotów. Służyło temu między innymi przedstawianie ofiar wikińskich ataków jako buntowników i złoczyńców, których władca poskramiał, słusznie karząc ich za ich występki i wymuszając uznanie swojej władzy.