Średniowieczna gra w szachy — intelektualna rozrywka elit i narzędzie seksualnej rywalizacji płci - Bubczyk, Robert (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2018)
Gra w szachy, pochodząca z Indii, przybyła do Europy na przełomie X oraz XI wieku i stopniowo stała się popularna wśród bardziej uprzywilejowanych, zwłaszcza feudalnej arystokracji i duchowieństwa. W XII wieku, wraz z rozkwitem kultury dworskiej i rycerskiej, szachy stały się popularną rozrywką do tego stopnia, że gra przekształciła się w atrybut elit społecznych. Kulturowa analiza fenomenu szachów wskazuje jednoznacznie, że popularna jako źródło rozrywki gra wykorzystywana była nie tylko w kontekście ludycznym. W artykule autorka koncentruje się na przypadkach gry w szachy pomiędzy mężczyzną i kobietą, obecnych w kilku średniowiecznych narracjach (XII-XIV wiek) pochodzących z łacińskiej Europy. Analiza wybranych narracji pozwala odpowiedzieć na pytanie o stopień, charakterystykę i skuteczność tropu gry w szachy rozumianej jako narzędzie rywalizacji płci w kontekście ludzkiej seksualności.