Problem studiów praskich księcia opolskiego Bolka V - Woźny, Maciej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2015)
W niniejszym artykule autor powraca do hipotezy o pobycie polskiego księcia z rodu Piastów opolskich na uniwersytecie w Pradze. Dotychczas historycy, którzy uważali, że Bolko V w młodości studiował w Pradze i tam uzyskał tytuł bakałarza, opierali się jedynie na informacjach zawartych w Rocznikach głogowskich. Ważnym źródłem świadczącym o związkach Bolka V z Pragą są jednak niewykorzystywane wcześniej źródła sądowe, przedstawiające spór pomiędzy praskim studentem Henrykiem z Karszowa a młodym księciem opolskim. Same akta sądowe wskazują jedynie, że Bolko V przebywał w Pradze, gdzie rzekomo napadł i obrabował Henryka - jednak powiązanie ich z informacjami pochodzącymi ze wspomnianych wyżej Roczników głogowskich daje niemal pewność, że książę rozpoczął studia w stolicy Czech. Co więcej, autor hipotetycznie określa datę rozpoczęcia studiów przez księcia opolskiego na połowę 1409 r. i twierdzi, że prawdopodobnie ukończył je w połowie 1413 r.