Rajcy krakowscy i członkowie ich rodzin w księdze zmarłych bractwa Najświętszej Marii Panny w Krakowie (połowa XIV—koniec XVI wieku) - Rajman, Jerzy (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2015)
Artykuł ukazuje związki krakowskich rajców miejskich z bractwem przy kościele Mariackim. Powstało ono około połowy XIV wieku, było najstarszą i najważniejszą spośród konfraterni w średniowiecznym Krakowie. Podstawą źródłową artykułu jest księga zgonów bractwa, wydana drukiem przez Józefa Mitkowskiego. Obejmuje ona 1281 nazwisk i ujawnia wiele informacji genealogicznych dotyczących rajców miejskich i mieszczan. Autor opisuje wszystkich wymienionych w rejestrze rajców i analizuje wzmianki odnoszące się do osób, które prawdopodobnie były ich krewnymi. Stwierdza, że w badanym okresie, tj. od połowy XIV do końca XVI wieku, odsetek rajców należących do Bractwa wynosił 36,5%. Członkowie rodzin rajców krakowskich stanowią 15% wszystkich nazwisk wpisanych do rejestru. Autor postuluje dalsze badania nad składem osobowym krakowskich konfraterni.