Przypadki życia Doroty z Wrześni, żony wojewody poznańskiego Jana Ostroroga. Przyczynek do historii kobiet w późnośredniowiecznej Polsce - Brzeziński, Witold (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2015)
Celem niniejszego tekstu jest ukazanie życia Doroty z Wrześni, drugiej żony wojewody poznańskiego Jana Ostroroga. Podjęto także próbę przedstawienia możliwości, jakie daje późnośredniowieczny materiał źródłowy w zakresie rekonstrukcji indywidualnych historii kobiet z klasy magnackiej i średniej szlachty. W przypadku Doroty materiał ten pozwolił na ustalenie jej pochodzenia rodzinnego - była córką starosty biechowskiego Piotra z Wrześni z rodu Porajów - oraz ukazanie jej życia w okresie małżeństwa z Janem i późniejszym, gdy była wdową. Ten pierwszy okres ukazany jest przede wszystkim z perspektywy starań męża o zabezpieczenie finansowe Doroty i ich dzieci: syna Achillesa i córki Polikseny, na wypadek jego śmierci. Czas, gdy Dorota była wdową, wypełniają jednak głównie spory sądowe z pasierbami: Wacławem i Stanisławem. Przedmiotem tych sporów była z jednej strony zakończona ostatecznie sukcesem próba odzyskania przez Dorotę otrzymanego w dożywocie majątku zagarniętego przez pasierbów, a także ukarania mężczyzn za napaść i uwięzienie jej. Pasierbowie natomiast oskarżyli Dorotę o bezprawne zagarnięcie biżuterii, szat oraz pieniędzy w srebrze i złocie ze skarbca ich ojca, których część stanowiła posag ich matki, Heleny. W oparciu o poszczególne przesłanki źródłowe w tekście podjęto także próbę wskazania daty oraz rekonstrukcji motywów i okoliczności zawarcia małżeństwa przez Dorotę i Jana.