Kancelaria małego miasta — organizacja, funkcje, znaczenie na przykładzie Chrzanowa w XV—XVI wieku - Lisowicz‑Żurek, Dorota (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2015)
Artykuł poświęcony jest funkcjonowaniu kancelarii małego miasta. Podstawę źródłową badań stanowiły dwie najstarsze chrzanowskie metryki miejskie, w tym metryki z lat 1408-1526. Poszukiwano odpowiedzi na pytania związane z czasem zorganizowania takiej jednostki w badanym ośrodku oraz funkcjami, jakie pełniła wobec władz samorządowych i mieszkańców miasta. Analizie poddano również środowisko urzędników miejskich. Na podstawie źródeł udało się zidentyfikować kilku z nich. Wykazano, że funkcję tę pełnili zarówno duchowni, jak i świeccy. W Chrzanowie zaobserwowano również tendencję występującą również w innych miastach, a mianowicie urzędnicy w ratuszu byli jednocześnie nauczycielami w miejscowej szkole parafialnej. W okresie objętym badaniami miasto nie posiadało osobnego pomieszczenia na ratusz, a dokumentacja przechowywana była w skrzyniach, najprawdopodobniej przez członków władz miejskich lub urzędnika miejskiego. Zaobserwowano, że chrzanowski ratusz w XV-XVI w. odpowiadał modelowi ratusza charakterystycznemu dla innych badanych miast o podobnej wielkości.