Ciekawość świata średniowiecznego dworzanina i klerka. Walter Map i jego peregrynacje w służbie Henryka II Plantageneta - Bubczyk, Robert (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Poniższy artykuł stanowi próbę studium fenomenu ludzkiej ciekawości świata, która w średniowieczu ulegała znacznym przemianom, przejawiającym się w różnych formach. Autor analizuje światopogląd jednego z najaktywniejszych uczestników i twórców renesansu XII wieku, Waltera Mapa (ok. 1130-1209/1210), wieloletniego dworzanina na dworze Henryka II Angielskiego i Eleonory Akwitańskiej. Jego pozycja na dworze królewskim pozwoliła Mapowi na częste podróże po całej Europie, zarówno w ramach królewskiego orszaku, jak i na własną rękę, co ułatwiło stworzenie jego jedynego pisemnego dzieła, De nugis curialium, które zawiera jego przemyślenia i obserwacje z podróży. Dokładna analiza tych spostrzeżeń i opis charakterystyki ich przedmiotu pozwalają z kolei poszerzyć ogólną wiedzę na temat ludzkiej ciekawości świata u szczytu średniowiecza.