Lew Daniłowicz i walka o tron krakowski w ostatniej ćwierci XIII wieku - Woytowycz, Leontij (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Niniejszy artykuł poświęcony jest niezbadanym epizodom udziału księcia Księstwa Galicyjsko-Wołyńskiego Lwa Daniłowycza w walce o tron krakowski w latach 1280-1300. Po nieudanej próbie działania jako następca swojego bezdzietnego szwagra Bolesława V w 1280 r., co stało się wynikiem wojny z księciem krakowskim Leszkiem Czarnym aż do jego śmierci w 1288 r., Lew Daniłowycz nadal brał udział w tej walce, wspierając przychylnych mu wnioskodawców. Następnie w latach 1289-1290 została przyłączona ziemia lubelska, co zostało zaakceptowane przez księcia krakowskiego Henryka IV Probusa. W badaniach szeroko wykorzystywane są źródła łacińskie i współczesna literatura polska.