Mezi periferií a centrem jagellonského světa. Registrum dvořanů knížete a krále Zikmunda I. Jagellonského z let 1493—1510. K vydání připravili Petr Kozák a Krisztina Rábai. Opava, Slezské zemské muzeum, 2015, ss. XC + 412 - Ferenc, Marek (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Artykuł recenzyjny omawia edycję księgi rachunkowej oznaczonej sygnaturą nr 21 z zespołu Rachunków Królewskich przechowywanego w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie. Edycja ta, opracowana przez czeskiego badacza Petra Kozáka i węgierską historyczkę Krisztinę Rábai, dokumentuje skład dworu królewicza, a następnie króla Zygmunta I Jagiellończyka w latach 1493–1510. Obejmuje 329 kart i zawiera imienne wykazy 168 tzw. dworzan konnych oraz innych funkcjonariuszy dworskich. Zapiski w języku łacińskim informują o dacie przyjęcia do służby, liczbie koni, wysokości i terminach wypłat tzw. strawnego oraz zmianach w liczebności pocztów. Wprowadzenie poprzedzające edycję źródła, napisane po czesku i angielsku, zawiera analizę kontekstu politycznego oraz charakterystykę fizyczną rękopisu. Edytorzy ograniczyli przypisy do minimum, rezygnując z objaśnień osobowych i rzeczowych, co recenzent uznaje za istotny mankament. Brakuje także głębszej identyfikacji miejscowości i terminów występujących w źródle. Mimo niedoskonałości formalnych publikacja jest cenna dla badaczy epoki jagiellońskiej, ukazując nie tylko skład personalny dworu Zygmunta Jagiellończyka, lecz także codzienne mechanizmy jego funkcjonowania. Z uwagi na zasięg terytorialny monarchii Jagiellonów, edycja ta stanowi ważne źródło dla historyków Polski, Litwy, Czech i Węgier. Inicjatywa podjęta przez zagranicznych badaczy wpisuje się w coraz większe zainteresowanie rachunkowością monarszą jako podstawą badań nad elitami władzy późnośredniowiecznej Europy Środkowej.