Сергей Полехов: Наследники Витовта. Династическая война в Великом княжестве Литовском в 30‑е годы XV века. Москва, Индрик, 2015, ss. 712 - Szweda, Adam (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2016)
Recenzowana monografia „Spadkobiercy Witolda. Wojna dynastyczna w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 30. XV wieku” autorstwa Sergieja Polechowa stanowi kompleksowe i nowatorskie opracowanie konfliktu politycznego, który rozgorzał w Wielkim Księstwie Litewskim po śmierci wielkiego księcia Witolda w 1430 roku. Autor przedstawia wojnę między Świdrygiełłą a Zygmuntem Kiejstutowiczem nie tylko jako starcie personalne, lecz jako przejaw głębokich napięć politycznych i społecznych w obrębie elity WKL. Polechow wykorzystuje szeroki zakres źródeł — kroniki, korespondencję dyplomatyczną, dokumenty aktowe — poddając je krytycznej analizie. Na podstawie materiału źródłowego rekonstruuje kontekst społeczno-polityczny, analizuje prozopografię bojarstwa i ocenia znaczenie polityki zewnętrznej Świdrygiełły, wskazując ją jako kluczowy czynnik jego upadku. Nowatorskim aspektem publikacji jest odrzucenie narodowych stereotypów historiograficznych oraz skupienie się na wewnętrznej dynamice WKL. Autor podkreśla ciągłość instytucjonalną i rolę elit politycznych jako czynnika stabilizującego państwo w okresie kryzysu dynastycznego. Książka zawiera również liczne załączniki, w tym itineraria książąt, edycję nieznanych źródeł oraz wykaz stronników Świdrygiełły. Dzieło wyróżnia się wysokim poziomem edytorskim oraz metodologiczną precyzją. Stanowi istotny wkład w badania nad dziejami Europy Środkowo-Wschodniej, otwierając nowe perspektywy interpretacyjne dla analizy konfliktów politycznych i przemian wewnętrznych w średniowiecznym WKL.