Kilka uwag dotyczących okoliczności i przebiegu bitwy w Øresundzie w 1000 roku - Morawiec, Jakub (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Jakub Morawiec (Katowice) - analizując współczesne relacje dotyczące bitwy „trzech królów” w Oresundzie w 1000 roku - postawił nową hipotezę dotyczącą przyczyn tego konfliktu.