Dyplomacja księcia Mieszka III Starego w dobie zamachu stanu z lat 1177-1180/1181 - Smoliński, Marek (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Marek Smoliński (Gdańsk) - dokonując ponownej interpretacji źródeł - omówił problematykę dotyczącą Mieszka III Starego i jego zabiegów dyplomatycznych związanych z walką o władzę w Polsce w drugiej połowie XII wieku.