Przeobrażenia w osadnictwie w północno-zachodniej części ziemi krakowskiej do połowy XIII wieku. Teren dawnego powiatu lelowskiego - Laberschek, Jacek (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Jacek Laberschek (Kraków) szczegółowo przedstawił problem osadnictwa na terenie dawnego powiatu lelowskiego, dokumentując zasięg posiadłości książęcych, kościelnych i rycerskich do połowy XIII wieku.