Kilka uzupełnień do biografii księcia meklemburskiego Przybysława II, zięcia księcia wschodniopomorskiego Mściwoja II - Śliwiński, Błażej (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Błażej Śliwiński (Gdańsk) omówił losy księcia Przybysława II meklemburskiego, władcy bez własnego księstwa, będącego na łasce książąt pomorskich i margrabiów brandenburskich.