Możnowładcy polscy wobec unii horodelskiej - Sochacka, Anna (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Tekst Anny Sochackiej (Lublin) został poświęcony problematyce identyfikacji sił politycznych wspierających zamierzenia Władysława Jagiełły i Witolda w dziele przemian ustrojowych na Litwie oraz zbliżeniu polskiej i litewskiej szlachty poprzez adopcję herbową, sfinalizowaną unią horodelską w 1413 roku.