Fundacja Dziersława i Jana Rytwiańskich herbu Jastrzębiec w dawnej kolegiacie sandomierskiej - Czwojdrak, Bożena (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Artykuł Bożeny Czwojdrak (Katowice) ukazuje w nowym świetle zatarg pomiędzy królem Kazimierzem Jagiellończykiem a Uniwersytetem Krakowskim, który miał miejsce w latach siedemdziesiątych XV wieku.