Zamek Olsztyn w państwie polskim za Jagiellonów (od 1391 do I połowy XVI wieku) - Nabialek, Karol (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Karol Nabiałek (Kraków) przedstawił kompleksowo dzieje zamku Olsztyn pod Częstochową do początku XVI wieku.