Uposażenie ziemskie rodziny Czelo z Czechowic za panowania Piastów (Z badań nad drogami awansu i uposażeniem majątkowym szlachty cieszyńskiej w czasach piastowskich 1290-1653) - Panic, Idzi (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2004)
Idzi Panic (Katowice) - koncentrując się na zagadnieniach majątkowych - omówił dzieje rodziny Czelo z Czechowic, jednej z najznaczniejszych w dziejach księstwa cieszyńskiego.