Kasztelan konarski Maciej Kleńtop (Kleintopf) i jego krąg rodzinny - Szybkowski, Sobiesław (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2007)
Artykuł przedstawia zagadnienia związane z pochodzeniem rodzinnym kasztelana koniuszego Macieja Kleńtopa (Kleintopf) z Pieniew. Dotychczas w literaturze przedmiotu jego pochodzenie wiązano z rodem Pomianowów lub Leszczyców (nazwy rodów podane są w liczbie mnogiej), jedną zidentyfikowaną córką (Śmiachna, żona Niemierzy z Przywieczerzyna) oraz jego domniemanym synem, Maciejem z Pniewo. Szczegółowe quaerenda źródeł pozwoliło dodać do grona dzieci naszego kasztelana pewnych synów: Dziersława, Jana, Jakuba, Bernarda oraz dwie córki: Małgorzatę i Elżbietę. Wszyscy członkowie rodziny byli pochodzenia godziembowskiego (nazwy rodów podano powyżej) z gałęzi, do której należeli również potomkowie Wąsosza, Szyszyna, Ostrowąża oraz bardzo wpływowej rodziny Licheńskich. Kasztelan Maciej był prawdopodobnie również dziadkiem kasztelana Halicza Feliksa Paniewskiego, którego herb: Godziemba widnieje na zachowanym epitafium.