Kontrowersyjne początki wielkiego bezkrólewia. W odpowiedzi Andrzejowi Marcowi - Wróbel, Dariusz (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 2023)
Artykuł stanowi polemikę z niektórymi tezami artykułu recenzyjnego Andrzeja Marca dotyczącego książki pt. Na pierwszym planie. Możni i szlachta polska wobec bezkrólewia po śmierci Ludwika Andegaweńskiego (Wydawnictwo UMCS, Lublin 2020, ss. 586; recenzja opublikowana w tomie 13 z 2021 roku). W części pierwszej kontrowersje dotyczą obrazu działań Zygmunta Luksemburskiego w Polsce jesienią 1382 roku. Autor przytacza źródła i doprecyzowuje interpretację tekstów budzących wątpliwości (lokalizacja nazwy Brysk, dokument budziejowicki, relacja Jana z Czarnkowa o zjeździe w Zwoleniu) oraz odnosi się krytycznie do zarzutów wysuniętych przez Recenzenta. W części drugiej polemika dotyczy wpływu księcia mazowieckiego Siemowita IV na sytuację polityczną w Wielkopolsce przed marcem 1383 roku (wystąpienie Bartosza z Odolanowa, początki wojny domowej, rozmowy kaliskie). W ostatniej części wypowiedzi autor poddaje krytycznej analizie wywód Recenzenta na temat obecności wątku mazowieckiego w ówczesnej polityce, podkreślając jego hipotetyczny charakter.