Lata 891-892. Ostatnia próba podporządkowania Państwa Wielkomorawskiego przez Wschodnich Franków u schyłku panowania Świętopełka - Panic, Idzi (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Idzi Panic jest autorem artykułu zatytułowanego „Lata 891–892. Ostatnia próba podporządkowania Wielkiego Cesarstwa Morawskiego przez Franków Wschodnich”. Autor opisuje w nim wielką wojnę (wraz z poprzedzającymi ją działaniami dyplomatycznymi), w której wzięła udział wielka koalicja zorganizowana przez króla wschodniofrankońskiego Arnulfa wraz z siłami węgierskimi i słowiańskim księciem Braclavem. Przeciwnicy króla Świątołka ponieśli całkowitą porażkę, co umożliwiło synom króla przejęcie władzy bez większego wysiłku kilka lat później (894/895).