Rodina blahoslaveného Hroznaty (Příspěvek k česko-polským vztahům ve 12. století) [Rodzina błogosławionego Hroznaty (przyczynek do stosunków polsko-czeskich w XII wieku)] - Kubín, Petr (Średniowiecze Polskie i Powszechne, 1999)
Petr Kubin w pracy „Rodzina błogosławionego Hroznaty” omawia przodków i dalekich członków rodziny błogosławionego Hroznaty, czeskiego magnata, założyciela klasztorów premonstratensów w Teple i Chotesovie. Pokazuje również losy, status i powiązania między poszczególnymi czeskimi feudałami a polskimi w pierwszej połowie XII wieku.